Shakshouka, ook wel bekend als shakshuka, is een heerlijk gerecht van gepocheerde eieren in een saus van tomaten, chilipeper, paprika en ui. Het wordt vaak gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Laten we eens duiken in de geschiedenis van dit smakelijke gerecht:
Oorsprong:
Verspreiding naar Israël:
Varianten en bereiding:
Zet de oven aan op de temperatuur die op de verpakking van je afbakbroodjes staat. Ik gebruik zelf altijd de "Witte demi baguettes met desem" van de Albert Heijn, maar als je altijd naar de Lidl gaat dan haal je daar je broodjes. Snij vervolgens de paprika in dunne reepjes van 5cm en de knoflook en ui in fijne stukjes. Stop je afbakbrood in de oven als deze voorverwarmd is.
Zet een (bij voorkeur gietijzeren) pan op middelhoog vuur (stand 7 van inductie) en verhit wat olie. Fruit eerst je ui en pas als deze glazig wordt voeg je je knoflook, paprikareepjes en tomatenpuree toe. Bak dit een paar minuten zodat de paprika wat zachter wordt en voeg vervolgens de tomatenblokjes toe. Roer door en breng het op smaak met zout, peper, ras el hanout, kaneel en komijn.
Als het tomatensaus in je pan nog wat waterig is kook het dan eerst even in totdat het wat dikker wordt. Als het dik genoeg is naar je smaak zet dan het vuur terug naar medium (stand 5 van inductie). Maak telkens een kuiltje in de saus met de bolle kant van je spatel en breek je ei (hou in godsnaam wel die dooier heel want dat is het lekkerste van dit gerecht) en herhaal dit 4x. Plaats een deksel op je pan en laat dit voor ongeveer 5-10min koken. Probeer de pan van het vuur te halen op het moment dat je eiwit net gestold is maar je eigeel nog zacht is. Dit is het lastigste onderdeel van het recept en ging bij mij ook pas goed na een flink aantal keer. Maar als je die perfectie op gegeven moment bereikt dan heb je jezelf toch een goed ontbijt.
Hoe vaker je dit gerecht maakt, hoe beter je wordt in het zacht houden van je eigeel en het timen dat je brood en shakshuka tegelijk klaar zijn. Ik dien het vaak op in een diep bord of kommetje. Besprenkel met wat peterselie en dien op met gesneden brood zodat je het makkelijk kan dippen.