No.1 new foodblog by FoodChef.com

Shakshuka

Opdieningen: 2 Totale tijd: 20 minuten Moeilijkheidsgraad: Beginner
Dit gerecht maak ik zelf heel erg vaak, maar serveer me dit alsjeblieft niet als avondeten.
pinit Bekijk galerij 1 foto

Shakshuka

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 10 minuten Kooktijd 10 minuten Totale tijd 20 minuten
Opdieningen: 2 Geschatte kosten: $ 2

Beschrijving

Geschatte Totale Voedingswaarde (per persoon):

  • Calorieën: Ongeveer 541 kcal (27% van de ADH)
  • Eiwitten: Ongeveer 25.7g (>44% van de ADH)
  • Vitamine A: Komt voor in tomaten, paprika's en eieren. Vitamine A is essentieel voor een gezonde huid, gezichtsvermogen en immuunsysteem.
  • Vitamine C: Rode paprika's zijn een uitstekende bron van vitamine C. Tomaten en uien bevatten ook kleine hoeveelheden. Vitamine C is belangrijk voor een gezond immuunsysteem, weefselherstel en ijzerabsorptie.
  • Vitamine K: Komt voor in tomaten en knoflook. Vitamine K is belangrijk voor bloedstolling en botgezondheid.
  • Vitamine B6: Uien en knoflook zijn bronnen van vitamine B6. Deze vitamine is betrokken bij het metabolisme van eiwitten, koolhydraten en vetten, en is belangrijk voor de hersenfunctie en de productie van rode bloedcellen.
  • Foliumzuur (Vitamine B9): Eieren en tomaten zijn bronnen van foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor de celgroei, de aanmaak van DNA en het voorkomen van neurale buisdefecten bij baby's.

Shakshouka, ook wel bekend als shakshuka, is een heerlijk gerecht van gepocheerde eieren in een saus van tomaten, chilipeper, paprika en ui. Het wordt vaak gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Laten we eens duiken in de geschiedenis van dit smakelijke gerecht:

  • Oorsprong:

    • Shakshouka vindt zijn oorsprong in Tunesië, een land in Noord-Afrika.
    • Het gerecht verspreidde zich echter over het hele Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten.
    • De naam “shakshouka” betekent “een mengsel” in bepaalde Arabische dialecten, met name maghreb-Arabisch1.
    • Hoewel de exacte herkomst betwist wordt, zijn er drie theorieën:
      1. Sommige historici beweren dat het gerecht zich vanuit Ottomaans Turkije heeft verspreid naar Spanje en het Midden-Oosten.
      2. Anderen stellen dat de oorsprong in Tunesië ligt.
      3. Een derde theorie wijst Jemen aan als herkomstland, waar shakshouka wordt geserveerd met de pittige saus zhug1.
  • Verspreiding naar Israël:

    • Tunesische Joden brachten shakshouka naar Israël tijdens de immigratiegolf van Joden uit Arabische landen.
    • Door de grote Joodse gemeenschappen die vanuit TunesiëAlgerije en Marokko immigreerden, werd shakshouka populair in Israël.
    • In Israël wordt shakshouka doorgaans bereid met gepocheerde eieren, maar soms ook met roerei, vergelijkbaar met het Turkse menemen1.
  • Varianten en bereiding:

    • Shakshouka is een veelvoorkomend gerecht in de Arabische keuken, waaronder de LibischeTunesischeAlgerijnseEgyptischeSaoedischeLevantijnse en Marokkaanse keuken.
    • In Marokko wordt het vaak geserveerd in een tajine of gietijzeren pan.
    • Varianten bevatten soms lamsgehakt, geroosterde specerijen, yoghurt en verse kruiden.
    • Omdat eieren het hoofdingrediënt zijn, wordt het gerecht vaak als ontbijt gegeten, maar in Israël is het ook populair als avondgerecht

Ingrediënten

Instructies

Instructies

  1. Stap 1: voorbereiding

    Zet de oven aan op de temperatuur die op de verpakking van je afbakbroodjes staat. Ik gebruik zelf altijd de "Witte demi baguettes met desem" van de Albert Heijn, maar als je altijd naar de Lidl gaat dan haal je daar je broodjes. Snij vervolgens de paprika in dunne reepjes van 5cm en de knoflook en ui in fijne stukjes. Stop je afbakbrood in de oven als deze voorverwarmd is.

  2. Stap 2: in de pan

    Zet een (bij voorkeur gietijzeren) pan op middelhoog vuur (stand 7 van inductie) en verhit wat olie. Fruit eerst je ui en pas als deze glazig wordt voeg je je knoflook, paprikareepjes en tomatenpuree toe. Bak dit een paar minuten zodat de paprika wat zachter wordt en voeg vervolgens de tomatenblokjes toe. Roer door en breng het op smaak met zout, peper, ras el hanout, kaneel en komijn.

  3. Stap 3: eieren

    Als het tomatensaus in je pan nog wat waterig is kook het dan eerst even in totdat het wat dikker wordt. Als het dik genoeg is naar je smaak zet dan het vuur terug naar medium (stand 5 van inductie). Maak telkens een kuiltje in de saus met de bolle kant van je spatel en breek je ei (hou in godsnaam wel die dooier heel want dat is het lekkerste van dit gerecht) en herhaal dit 4x. Plaats een deksel op je pan en laat dit voor ongeveer 5-10min koken. Probeer de pan van het vuur te halen op het moment dat je eiwit net gestold is maar je eigeel nog zacht is. Dit is het lastigste onderdeel van het recept en ging bij mij ook pas goed na een flink aantal keer. Maar als je die perfectie op gegeven moment bereikt dan heb je jezelf toch een goed ontbijt.

  4. Stap 4: opdienen

    Hoe vaker je dit gerecht maakt, hoe beter je wordt in het zacht houden van je eigeel en het timen dat je brood en shakshuka tegelijk klaar zijn. Ik dien het vaak op in een diep bord of kommetje. Besprenkel met wat peterselie en dien op met gesneden brood zodat je het makkelijk kan dippen.

Keywords: shakshuka, shakshouka, libanees, midden-oosters, israelisch, libanon, israel
Recipe Card plugin aangedreven door WP Delicious

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *