
Rode biet risotto met geitenkaas en zalm
Beschrijving
Geschatte Totale Voedingswaarde (per persoon):
- Calorieën: Ongeveer 630 kcal (33% van de ADH)
- Eiwitten: Ongeveer 17.0 gram (10% van de ADH)
Ingrediënten
Instructies
-
Stap 1: zalm bereiden
Zet de oven aan op 170 graden. Leg je zalmmoten met de huidzijde in een ovenschaal. Meng in een kommetje je olijfolie, honing, mosterd, peper, zout, chili- en knoflookpoeder. Verdeel dit mengsel vervolgens over je stukken zalm en zorg dat de bovenkant en zijkanten helemaal bedekt zijn. Als de oven voorverwarmd is plaats de ovenschaal er dan voor 20min in.
Tip van Max: deze zalm is de lekkerste zalm die je ooit uit de oven hebt gehad en gebruik deze vooral vaker in andere gerechten!
-
Stap 2: risotto voorbereiden
Breng een ruime pan water aan de kook en verkruimel hier 2 kip/rund bouillon blokjes in. Fruit vervolgens een uitje in een pan met een ruime hoeveelheid olijfolie. Voeg na 2min ook je gesneden knoflookteentjes toe en bak deze 30 seconde mee. Daarna voeg je je risotto toe aan de pan op medium vuur (stand 6 van inductie). In de regel wil je dat elk korreltje kort wordt aangebakken in de pan en om elk korreltje een klein laag olie zit. Dit bereik je door veel te blijven roeren en olijfolie toe te voegen indien nodig. Je wilt niet dat je risotto verbrand dus ga niet te lang door. Normaalgesproken duurt dit zo'n 2-3 minuten. Voeg vervolgens je eerste scheut bouillon toe zodat alle risotto net onder staat. Tip van Max: als je nog ergens een aangebroken fles witte wijn hebt gebruik die dan voor de eerste scheut, maar ik vind het zonde om hier speciaal een fles voor open te maken.
-
Stap 3: risotto koken
De eerste 10min moet je heel snel weer nieuwe scheuten bouillon toevoegen. Zorg dat je telkens slechts kleine beetjes toevoegt. Nu komt de allerbelangrijkste stap van dit recept en die moet niet onderschat worden: ROEREN! Zorg dat je constant blijft roeren in de pan zodat korrels niet aanbranden en de bouillon goed verdeeld blijft. Je zult op gegeven moment last van je hand krijgen maar dat negeer je maar gewoon (je wilt toch lekkere risotto!?). Het roeren zorgt ervoor dat het zetmeel loskomt uit de risotto en dat zorgt voor die zachte pap-achtige structuur aan het einde.
-
Stap 4: rode biet toevoegen
Als je een keukenmachine hebt kun je deze stap snel tussendoor doen, zo niet dan kun je dit het beste doen voor je begint met de risotto. Als je voorgekookte rode bieten hebt dan zit er vaak veel vocht in de verpakking. Bewaar dit vocht in een los kommetje en stop de bieten in de keukemachine. Maak ze niet helemaal fijn en zorg dat er nog kleine stukjes van 1cm overblijven zodat je wat bite hebt. Als je geen keukenmachine hebt moet je dit zelf snijden. Voeg het bietenvocht uit het kommetje aan het begin toe aan de risotto en voeg de ene helft van de gesneden bieten toe na 5min aan de risotto en de andere helft na 10min. Als je de laatste rode bieten toevoegt voeg dan ook meteen een grote hoop geraspte Parmezaanse kaas toe aan de risotto. Blijf nu ook doorroeren en bouillon toevoegen tot de risotto mooi beetgaar is en zet het vuur uit.
-
Stap 5: opdienen
Als je het mooi hebt getimed dan is de zalm uit de oven gelijk klaar met je risotto. Pak een bord en voeg de risotto aan een helft toe en leg het stuk zalm ernaast. Besprenkel de risotto met geitenkaas, gesneden peterselie, verse peper en eventueel zout naar smaak.